top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat Doğan Elgin

Kendine Kapı Açmak

İş ve özel hayatını dolu dolu yaşamaya açılacak bir kapı önersem ne dersin?

Kendini tanımak. Kendinin farkında olmak.

Günümüzde birçok yerden duyduğunuz Farkındalık kelimesi artık bizler için daha anlamlı gelmiyor mu? Hayatımızda olan birçok şeyin farkındayız.

Peki farkında olmak istediğimiz şeyleri yapmamız için bizi harekete geçiriyor mu?

Mesela herkes sigaranın sağlığa zararlarında bahsediyor, artık paketlerin üzerinde bile moral bozucu görseller ve yazılar mevcut.

İşte size bir farkındalık. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunun ne kadar farkında olduğumuzu düşünün, peki hala kullanmaya devam ediyorsanız farkında olmak aslında hayatınızda bir şey değiştirdi mi? Sanırım cevap HAYIR. Farkında olmak harekete geçmek değil de o yüzden. Sizi hareketlendirmek için neler mümkün buna bakmak lazım öyle değil mi?

Buna Atalet deniyor hiç duydunuz mu? Kelime anlamı eylemsizlik hali…

Yani farkında olduğunuz bir şeyi için harekete geçememek durumu. İşte burada asıl olan sadece konu ile ilgili bilgili olmak veya farkında olmak yetmiyor. Sizi harekete geçirecek güç ve asıl DUYGU nedir?

Sizi hareketsiz kılan acı mı yoksa zevk mi? Sizde bunların karşılığında olan duygunun farkında mısınız?

Ataletin altında yatan duyguya hiç dönüp bakmayı düşündük mü veya sizi harekete geçirecek duyguya?

İnsanlar hayatlarında yol ayrıma gelirler. İster tecrübe ister deneyim ister dolmuşluk isterseniz de birikim diyelim; tüm bu oluşumlar insanı farklı kapıları aramaya iter. Araladığınız kapılar kendinize sorduğunuz sorular ve verebileceğiniz cesaretli yanıtlar ile aralanır. Peki kendine doğru soruyu mu soruyorsun ve cesaretin var mı?

İşte Koçluk burada devreye giriyor.

Seni yönlendirmeden, yargılamadan sadece güçlü ve doğru soruları sorarak hem cevaplarını hem de duygularını öğrenmek.

Koçluk, danışanın doğru hedef belirlemesine ve bu hedefe ulaşmanı sağlamak için en iyi yolunu bulmasını sağlar. İnsanda bulunan iç potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Danışana doğru sorularla bildiği cevaplara ulaşmasına ve performansını geliştirmesine yardımcı olur.

Koçluk psikoloji bilimi ile karıştırılır ve fakat iç içe görünse de Psikolog veya Psikiyatristlerin alanında değildir. Koçluk bulunduğunuz zamandan ileriye doğru hedefler belirlemende ve basamakları oluşturman da yardımcı olur. Geçmiş de yaşamış olduğunuz ve yaşamı sürdürmeye engel sorunların teşhis ve tedavi edildiği bir hizmet değildir.

Koçluk konusunda uzman olan birinin başka birine bu bilgilerini ve deneyimlerini aktardığı bir durumda değildir. Kısacası mentör de değildir.

Bu süreç de danışan geliştirmesi gereken yanlarını ve güçlü yanlarını net bir şekilde görür. Nasıl geliştirilmesi gereken yanlarının gelişeceğinin farkına varır bilinç kazanır. Kendini daha iyi tanır. Koçluk sürecinde bunun için adımlar belirler. Adım adım yapacaklarını planlar ve aksiyon almaya başlar.

Kısaca yukarda koçluğu tarif ettiysek asıl önemli soruya gelelim.

Cevaplarının sende olduğu ve kendine soramadığın sorularla yüzleşmeye ve geleceğini planlamaya hazır mısın?

Sevgilerimle,

Doğan ELGİN

5 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page